چگونه در گلدان گیاه هل بکاریم؟
برای آنها که عاشق گل و گیاه و کاشت هستند؛ تجربهی کاشتن انواع گیاهان مختلف میتواند جذاب باشد. ولی گیاهی که در نهایت محصولی برای شما تولید میکند هیجان انگیزتر است. کاشت گیاهانی مانند گوجه، زعفران یا حتی هل در خانه و داخل گلدان امکانپذیر است. در این مطلب با کاشت گیاه هل در خانه و داخل گلدان آشنا میشویم.
خواص گیاه هل
گیاه هل بومی جنوب شرق آسیاست. یکی از چاشنیها و طعمدهندههای مهم و خوشبو در غذاهای ایرانی است. همچنین این گیاه، خواص زیادی دارد. کمک به مشکلات تنفسی، سلامت قلب و عروق، خواص ضد حساسیت و ضد التهاب و.. از جمله خواص مثبت این گیاه است. البته باید در نظر داشت که افراد دارای مشکلات مختلف مانند؛ یبوست، تپش قلب و زخم معده باید هل را با احتیاط مصرف کنند.
کاشت هل در گلدان
هر گیاه نیاز به شرایط خاص خود دارد تا به خوبی رشد کند و محصول بدهد. مخصوصا در مورد گیاهانی که علاوه بر ایجاد سبزینگی و زیبایی در محیط خانه قرار باشد محصولی هم تولید کنند. کاشت هل در گلدان و در محیط خانه شاید اقتصادی نباشد ولی تولید محصول در حد تامین نیاز خانواده هم میتواند بسیار جذاب باشد. با کمی دقت و صبوری میتوانید به نتیجه مطلوب برسید.
مراحل کاشت هل در خانه
گیاهان به روشهای مختلف تکثیر میشوند. قبل از اینکه اقدام به کاشت گیاه در خانه کنید؛ بهتر است با روشهای کاشت و رشد گیاه آشنا باشید. گیاه هل در چند گونهی؛ سیاه، سفید و سبز وجود دارد. هل سبز بیشترین کاربرد را در غذاها دارد. هل سبز را میتوانید به دو شیوهی: تقسیم ریزوم و کاشت بذر بکارید.
کاشت هل سبز در خانه با بذر
برای کاشت هل در خانه و رسیدن به نتیجه مطلوب باید مراحل زیر را طی کنید:
- آماده سازی دانهها
- جوانه زنی دانه
- کاشت در گلدان
- نگهداری و مراقبت
1. آمادهسازی دانههای هل
بذرهای گیاه هل داخل غلافی سبز رنگ هستند. هل را نمیتوان با وجود این غلاف بکارید. قبل از کاشت باید بذرهای داخل غلاف را برای کاشت آماده کرد. در ابتدا کپسول هل را با غلافی که دارد داخل آب گرم خیس کنید و بگذارید چند دقیقه بماند. سپس با دست پوسته را باز کنید و بذرهای سیاه را از داخل غلاف خارج کنید.
2. جوانه زنی بذرها
بذرها را با آب به خوبی بشویید. برخی از کارشناسان توصیه میکنند که بهتر است بذرها یک روز در آب بماند. سپس یک پارچهی تمیز و مرطوب را آماده کنید و بذرها را داخل آن بگذارید. دستمال مرطوب به همراه بذرهای داخل آن؛ باید در محیطی گرم و مرطوب بمانند. برای اینکار لازم است رطوبت بذرها را چک کنید و در صورت نیاز به آن آب بپاشید. دستمال را یا داخل یک کیسه مشمایی که چند سوراخ روی آن وجود دارد قرار دهید و یا در یک ظرف پلاستیکی در دار قرار دهید. بذرها بعد از چند روز شروع به جوانه زنی میکنند.
3. کاشت در گلدان
بعد از اینکه بذرها جوانه زدند؛ زمان کاشت آنها در گلدان است. بهترین زمان کاشت هل در گلدان اواخر تابستان و پاییز است. برای این کار یک گلدان سفالی با عمق 20 سانتیمتر تهیه کنید. از خاک رسی و لومی رسی برای کاشت هل استفاده کنید. لایهای از خاک را داخل گلدان زهکشدار بریزید سپس با آب پاش روی آن کمی آب بپاشید. سپس بذرها را با فاصله 2 سانتیمتر از همدیگر روی خاک قرار دهید. دوباره روس بذرها را با لایه خاک بپوشانید.
4. نگهداری و مراقبت
اجرای صحیح مراحل کاشت بذر یک طرف و مراقبت صحیح از آن طرف دیگر ماجراست. شما باید شرایط محیطی مناسب برای هل را تامین کنید تا به نتیجه مطلوب برسید. نیازهای مراقبتی گیاه هل در گلدان عبارتند از:
- دمای اتاق برای رشد هل مناسب است. دمای 22 تا 24 درجه بازهای مناسب برای رشد گیاه هل است.
- گیاه هل نیاز به نور غیر مستقیم ولی کافی دارد.
- گیاه هل؛ رطوبت را دوست دارد؛ پس باید به آبیاری منظم و رطوبت کافی محیط توجه کنید. وای مراقب باشید که گلدان را غرقابی نکنید.
سبز شدن گیاه هل و برداشت
بذرهای کاشته شده در گلدان در شرایط محیطی مناسب؛ بعد از دو یا سه هفته سبز میشوند. برای اینکه هل به یک گیاه کامل تبدیل شود به یک ماه زمان نیاز دارد. در فصل بهار منتظر دیدن شکوفهها آن باشید. هل دارای گلهای زرد رنگ و کوچکی است. داخل این گلها کپسول هل قرار دارد. برای برداشت هل باید مطمئن شوید که کپسول به طور کامل رسیده و خشک شده است.
تکثیر هل با تقسیم ریزوم
یکی دیگر از روشهای تکثیر گیاه هل، تقسیم ریزوم است. در این حالت، به یک گیاه بالغ هل احتیاج دارید. این گیاه را از ریشه بیرون بیاورید. توده ریشه این گیاه را به چند بخش تقسیم کنید. با کاشت هریک از این قسمتها یک گیاه هل جدید خواهید داشت. این نکته را به خاطر بسپارید که لازم است گیاه بالغ؛ حداقل یکسال عمر داشته باشد. و همچنین حداقل یکی یا دو جوانه داشته باشد.
کلام آخر:
اگر عاشق کاشت گیاهان در خانه هستید، حتما کاشتن هل را امتحان کنید. برای رسیدن به نتیجه مطلوب، شرایط لازم برای رشد را محیا کنید.