معماری ساختمان موبرگ؛ خانهای برای سالمندان
از سال 1990 ، شورای جهانی سالمندی، روز اول اکتبر را به عنوان روز جهانی سالمند نامگذاری کرده است. کشورهای زیادی هستند که سن جمعیت آنها رو به سالمندی میرود. در نتیجه لازم است فضایی برای نگهداری و زندگی راحتتر این افراد وجود داشته باشد. به مناسبت روز جهانی سالمند؛ یکی از ساختمانهای خانه سالمندان در ایسلند را بررسی میکنیم.
خانه سالمندان موبرگ کجاست؟
موبرگ، ساختمانی برای سالمندان است که طراحان آن بر “خانه” بودن این بنا تاکید دارند. جایی که سالمندان احساس کنند در خانه خود هستند. گروه معماری Urban Arkitektar (ایسلند) با همکاری Loop Architects (دانمارک) این خانه سالمندان را طراحی و اجرا کردهاند. این ساختمان در شهر selfoss در جنوب ایسلند برای سالمندان در حال زوال عقل ساخته شده است. طراحی خانه سالمندان نتیجه یک مسابقه آزاد به میزبانی انجمن معماران ایسلندی برای آژانس املاک دولتی است.
معماری خانه سالمندان موبرگ
معماران پلانی دایرهای شکل را برای این ساختمان انتخاب کردهاند. ساختمانی دایرهای شکل که مرکز آن فضایی باز و مانند باغ برای گذراندن اوقات فراغت دارد. حجم ساختمان در اطراف این حیاط؛ مانند یک دیواره محافظ دورتادور را میپوشاند. با اینکه این خانه درونگرا به نظر میرسد؛ ولی پنجرهها و بالکنهایی به سمت بیرون دارد که ارتباط با فضای اطراف را امکانپذیر کرده است.
امکانات و ویژگیهای خانه سالمندان
این خانه سالمندان در فضایی به مساحت 4100 مترمربع قرار دارد. 60 واحد اقامتی خصوصی در آن وجود دارد. هر یک از واحدها 28 مترمربع هستند که شامل اتاق خواب اختصاصی و بالکنهایی رو به طبقه اول دارند. همچنین پنج واحد دونفره برای زوجها در نظر گرفته شده است.
محوطهسازی در خانه سالمندان موبرگ
شاید مهمترین ویژگی این مجموعه؛ باغ مرکزی ساختمان است. فضایی که سالمندان مبتلا به آلزایمر و یا زوال عقل میتوانند بدون هیچ کمی و آزادانه در آن قدم بزنند. در باغ، در میان درختان سبز و بزرگ، یک اثر هنری از هنرمند اولوف نوردال به نام Mannfuglar به معنای «پرندگان انسان» وجود دارد. به گفته این هنرمند، «این مجسمه به یک ضرب المثل ایسلندی باستانی در مورد ارتباط زمین و آسمان و صلح، امید، عشق، زندگی و مرگ اشاره دارد.». یکی دیگر از ویژگیهای آن وجود بام سبز این ساختمان است که آن را مانند یک تپهی سبز رنگ نشان میدهد.
پایداری در طراحی ساختمان موبرگ
در طراحی این خانه سالمندان به ویژگی پایداری در طراحی توجه شده است. برخی از نشانههای پایداری در این معماری عبارتند از:
- این ساختمان در سیستم گواهینامه BREEAM (گواهینامه ساختمانهای پایدار و سبز) امتیاز خوبی دارد.
- از خاکسترهای حاصل از فوران آتشفشان سال 2010 در ترکیب بتن ساختمان استفاده شده است که باعث ایجاد رنگ تیرهتر در آن شده است.
- مصالح ساختمانی مانند کف مشمع کف اتاق، رنگآمیزی و محلولهای بهداشتی دارای گواهی EPD (اعلامیه محصول زیست محیطی) یا دارای گواهینامه Svan-Svan اسکاندیناوی هستند.
- چمن روی پشت بام این ساختمان با استفاده از آب باران آبیاری شده و آبهای اضافی را جمع میکند.
منبع تصاویر: Stirworld