کوچه لولاگر، قرینه‌ترین کوچه در قلب پایتخت

کوچه لولاگر که به “کوچه قرینه پایتخت” معروف است، در خیابان نوفل لوشاتو پس از حافظ قرار گرفته. با این‌که حافظ خیابان شلوغی است اما بین این‌همه شلوغی کوچه‌ای قرار دارد که از هیاهو دور است. کوچه‌ای که گذر زمان شکل و شمایلش را تغییر نداده. شهرت این کوچه متفاوت، به دلیل وجود خانه‌های قرینه دو طرف آن است. این املاک متعلق به برادران لولاگر بوده. برای آشنایی بیشتر با این کوچه و داستان‌ جالب و نکات عجیبش با ما همراه باشید…

کوچه لولاگر کجاست؟

کوچه لولاگر در مرکز شهر تهران، محله شیخ هادی، خیابان حافظ، خیابان نوفل لوشاتو و  منطقه ۱۱ شهرداری تهران جای دارد. از خیابان حافظ وارد خیابان نوفل لوشاتو که می‌شوید. 50 متر جلوتر به کوچه لولاگر می‌رسید. جایی‌که هنوز ساختمان‌های آجری‌اش به قوت قبل باقی‌ست و پای ساختمان‌های مرتفع به آن بازنشده!

قرینه‌ترین کوچه در قلب پایتخت

داستان کوچه قرینه تهران

کوچه لولاگر که جزو آثار ثبت ملی میراث فرهنگی است، عمری طولانی دارد. “محمد باقر” یکی از افراد خانواده متمول لولاگرها در تهران و دیگر شهرها به ساخت‌وساز می‌پرداخت. او تصمیم گرفت با برادرش، اکبر لولاگر که در شهر برلین‌ فرش‌فروشی داشت، شراکت کند، او نیز پذیرفت. محمدباقر، با وقف بخشی از اموال خود، مسجد و بیمارستانی ساخت که هنوز با نام مسجد و بیمارستان لولاگر فعال هستند. و با بخش دیگر زمین کوچه لولاگر را خرید. محمد باقر در این زمین به‌کمک سرمایه برادرش به ساخت‌وساز مشغول می‌شود.

او به رسم امانت‌داری، مشابه هر خانه‌ای که برای خود ساخت، در سمت مقابل کوچه، برای برادرش احداث کرد. و کوچه‌ قرینه پایتخت شکل گرفت. ساختمان‌ها به کمک “استاد حسن بنا” در سال ۱۳۰۹ خورشیدی برای زندگی خانواده لولاگر، ساخته شدند. ساختمان‌هایی با بهارخواب و درختان متقارن که هنوز برخی از مالکان اصلی در آن‌ها ساکن هستند. ساکنان قدیمی‎، کوچه را به نام “دیواره دوقلوها” یا “کوچه دوقلوها” نیز می‌خوانند.

درباره معماری کوچه لولاگر

درباره معماری کوچه لولاگر

کوچه لولاگر با نکات جالب و عجیب، توجه افراد را به خود جلب می‌کند! ابتدا و انتهای کوچه، درهای ورود و خروج وجود دارد که در گذشته برای جلوگیری از عبورومرور افراد ناشناس استفاده می‌شد. در هر سمت کوچه ۶ خانه با معماری و ظاهر متفاوت با یکدیگر وجود دارند. تمام خانه‌ها به‌شکل قرینه در دوطرف کوچه ساخته شده‌اند. این قرینگی در تمام کوچه، نه‌تنها در خانه‌ها و نماها بلکه در بالکن‌ها، پنجره‌ها و حتی درختان کاشته‌شده در حیاط‌ خانه‌ها هم به چشم می‌خورد.

خانه‌های این کوچه از اولین نمونه‌های معماری برون‌گرا در تهران و کوچه به‌عنوان اولین نمونه مجتمع مسکونی پایتخت محسوب می‌‌شوند. خانه‌هایی که به‌جای حصار، پنجره‌های آن روبه فضای عمومی گشوده شده. اواسط کوچه، نمای دو ساختمان روبه‌روی هم با پنجره‌های نیم‌دایره بیرون‌زده‌ جلب توجه می‌کند. ساختمان‌ها نمایی سیمانی دارند و روی هر کدام طرح‌های ظریفی نقش بسته!

قدیمی‌ترین پیتزا فروشی تهران، پیتزا داوود

قدیمی‌ترین پیتزا فروشی تهران، پیتزا داوود

کوچه لولاگر، علاوه‌بر خانه‌های قرینه‌اش جذابیت‌های دیگری هم دارد. قدیمی‌ترین پیتزا فروشی شهر به‌نام پیتزا داوود ته کوچه قرارگرفته. این پیتزافروشی کوچک، تنها چند میز و صندلی داخل مغازه دارد و باقی مشتریان برای صرف غذا روی چهارپایه‌های رنگی جلوی پیتزافروشی می‌نشینند. روی دیوارهای این مغازه اشیای قدیمی، تعداد زیادی تسبیح و یک تابلو با نوشته جالب “خالی بستن ممنوع” دیده می‌شود.

پیتزا داوود که در 11 بهمن سال 13۴۰ آغاز به‌کار کرد، حال و هوای قدیمی خود را حفظ کرده. غذا را به همان سبک دهه ۴۰ سرو می‌کند. در منوی مغازه تنها نام چند نوع پیتزا دیده می‌شود. شامل پیتزا پنیر، پیتزا پیاز، پیتزا فلفل، پیتزا سوسیس، پیتزا کالباس، پیتزا مخلوط و پیتزا قارچ. حاج داوود فرجی‌پور، موسس پیتزا داوود در سال ۱۴۰۰ فوت شد.

کافه کوچه لولاگر، کافه ری‌را

کافه کوچه لولاگر، کافه ری‌را

جاذبه دیگر کوچه لولاگر کافه ری‌را در کنار گالری آران است که گردشگران زیادی را به این کوچه می‌کشاند. کافه‌ فضای دلنشین و پرنور با پنجره‌هایی بزرگ رو به حیاتی باصفا دارد. کافه ری‌‌را که زمانی یکی از خانه‌های قدیمی کوچه بوده، را یکی از نوه‌های تازه از فرنگ برگشته لولاگرها بازسازی کرده. این کافه رستوران در فضای سالن و حیاط از میهمانان پذیرایی می‌کرد. و محل مناسبی برای صرف غذا و نوشیدنی، دورهمی دوستان و گذران اوقات فراغت بود. اما متاسفانه از سال ۱۴۰۱ فعال نیست! اما گالری آران، به‌عنوان یک مجموعه فرهنگی و هنری، با مرمت و احیای خانه‌ای قدیمی، پاتوقی فرهنگی برای جوانان ایجاد کرده.

هتل کوچه لولاگر، بوتیک هتل حنا

هتل کوچه لولاگر، بوتیک هتل حنا

بوتیک هتل حنا با بازسازی خانه‌ای قدیمی در پلاک 3 کوچه شکل گرفته. خانه‌ای 2طبقه با ۵۴۰ متر زیربنا که در طراحی داخلی آن تزیینات گچ‌بری و کاشی‌کاری به‌کار رفته. ساختمان هتل حنا سال ۱۳۹۵ توسط شرکت معماری “باغ ایرانی” خریداری شد. بخش‌هایی از خانه مرمت شد و قسمت‌هایی با تاریخ ۹۰ ساله باقی ماند. مرمت خانه دو سال طول کشید و در زمستان ۱۳۹۷ آغاز به‌کار کرد. بوتیک هتل حنا هفت اتاق دارد که چیدمان آن‌ها توسط معماران امروز ایرانی و سبک زندگی مدرن تهران انجام شده. اتاق لولاگر بزرگ‌ترین اتاق هتل، اتاق گلخانه، اتاق کنج، اتاق نو ، اتاق کمان، اتاق همسایه و اتاق اجاق!

بوتیک هتل حنا، کوچه لولاگر

و در آخر

لولاگر، “قرینه‌ترین کوچه پایتخت با خانه‌هایی هم‌شکل و قرینه با قدمت بیش از ۹۰ سال در مرکز شهر تهران قرار دارد. کوچه لولاگر، با وجود قدیمی‌ترین پیتزافروشی تهران با نام پیتزا داوود، هتلی مدرن با نام بوتیک هتل حنا، کافه ری‌را و گالری آران به یکی از جاذبه‌های گردشگری تهران تبدیل شده!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا